De groothandel voor de opticien Gratis verzending Contact: 050 551 5200 / WhatsApp: 06 38 68 28 82 / info@optiplus.nl

Menu

Een sportieve start

running winter_header.jpg

Een sportieve start

<gebruik deze blog (of delen hiervan) voor je website, nieuwsbrief of social media. Download gratis bijbehorende social media afbeeldingen bij de mini-campagne>.

Als alle chocoladeletters, kerststollen en oliebollen weer zijn verorberd, is het tijd om weer op de gezonde toer te gaan! Helaas niet zo vanzelfsprekend als vorig jaar, toen we weer vol goede moed de sportschool binnenstapten, we ons opgaven voor tennisles of het voetbalveld op renden. Dit jaar sporten we alleen. Geen team die op ons wacht en geen gezellige groepslessen. We moeten de motivatie helemaal uit onszelf halen! We moeten gaan wandelen, rennen en fietsen in de bossen, langs de weg, door de velden en langs rivieren, dwars door het platteland, de dorpskern of het ooit zo bruisende centrum van de grote stad. Als break van het thuiswerken eventjes een blokje om of een balletje trappen met de kinderen. Na een dag studeerkamer toch jezelf naar buiten schoppen, in plaats van lamlendig op de bank hangen.

Word je al moe bij de gedachte? We helpen je op weg met deze drie redenen om toch echt die fiets te pakken of de sportschoenen aan te trekken!

1. Sporten heeft een positieve invloed op je mentale gesteldheid

Dit weet je natuurlijk al. Als je je gaar en moe voelt en toch even naar buiten gaat, voel je je direct een stuk beter en energieker. Als je dan ook nog echt gaat sporten, voel je je helemaal een stuk beter! Dat komt doordat bij lichamelijke inspanningen de stof endorfine vrij komt in je hersenen. Deze neurotransmitter geeft je een goed en gelukzalig gevoel tijdens en na het sporten. Een flinke stoot endorfine zorgt ervoor dat je in een 'runners high' kan komen, een roesachtige toestand tijdens het sporten (niet alleen bij hardlopen). De uitscheiding van endorfine is het sterkste bij aeroob sporten (duursporten op een lagere intensiteit zoals zwemmen, fietsen, hardlopen, cardio). Je moet dan minstens 30 à 45 minuten sporten op een tempo waarbij je nog kunt praten en je ademhalingscapaciteit voor meer dan 60% gebruiken. 

Endorfines kunnen een effect hebben dat vergelijkbaar is met morfine of opium. Net als morfine heeft sporten een axiolytische werking: het vermindert negatieve emoties. Mensen die regelmatig sporten, hebben minder last van stress dan mensen die niet sporten. 

sergio-locatelli-p7A_lfTU7OA-unsplash.jpg

2. Lichamelijke fitheid

Als je veel zit voor je werk, is het belangrijk om regelmatig te sporten om je lichaam sterk en soepel te houden. Tijdens het sporten gebruik je andere spieren, daarmee voorkom je allerlei problemen met je gewrichten en je spieren. Daarnaast helpt sporten om je doorbloeding te verbeteren en heeft sporten een positief effect op je hart en bloedvaten. 

Vanzelfsprekend helpt sporten ook om op gewicht te blijven of gewicht kwijt te raken. Niet alleen verbrand je calorieen tijdens het sporten, door meer spieren te ontwikkelen verhoogt ook je stofwisseling waardoor je meer verbrandt. 

3. Voorkomen van ziekten

Wist je dat op de lange termijn sporten de kans op chronische ziekten verkleint? Zo heb je door voldoende te bewegen minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Mensen die sporten hebben ook een anderhalf keer kleinere kans op het ontwikkelen van een psychische stoornis en ze herstellen anderhalf keer vaker van hun psychische stoornis. Daarnaast hebben ze minder kans op stemmingsstoornissen en angststoornissen dan mensen die niet sporten (Trimbos-instituut). 

jenny-hill-Io2Zgb3_kdk-unsplash.jpg

Hoeveel moet je eigenlijk bewegen?

De Gezondheidsraad heeft aan de minister van VWS advies uitgebracht over nieuwe beweegrichtlijnen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op een uitgebreide analyse van al het bestaande onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen. Hieruit komt het belang van bewegen (en vooral ook de negatieve gevolgen van te weinig bewegen) sterk naar voren. 

In 2017 zijn hieruit de volgende adviezen gekomen (bron: allesoversport.nl):

  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten

Vergeet je sportbril niet!

Ga je lekker buiten sporten? Vergeet dan je sportbril niet : ). Je opticien kan je advies op maat geven welke sportbril het beste bij jouw sportactiviteiten past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de (pas)vorm, het materiaal en de kleur van de glazen van de bril. 

Een sportief en gezond jaar gewenst! 

Ken je onze sportbrillen al?

Sporten

<< naar blogoverzicht

Top