De groothandel voor de opticien Gratis verzending Contactpersoon: 050 551 5200 / whatsapp: 06 38 68 28 82 / info@optiplus.nl Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram

Menu

4 tips voor gezonde kinderogen

DSC_0042.jpg

tips voor gezonde kinderogen

Bescherm gevoelige kinderogen

Kinderen worden beschermd met fietshelmen, zonnebrandcrème, kniebeschermers, traphekjes en BPA-vrije drinkbekers. Sommigen zeggen dat ouders tegenwoordig te beschermend zijn, anderen pleiten ervoor alle beschikbare kennis en technologie in te zetten om hun oogappeltjes voor zoveel mogelijk onheil te beschermen. Matrasjes met ademhalingsnotificatie, babyfoons met camera en gps zenders in kinderhorloges zijn voor sommige ouders een logische keuze terwijl anderen het wegzetten als controledwang. Ook per cultuur en per land is dit verschil enorm. In Nederland, fietsland bij uitstek, dragen kinderen standaard geen helm tijdens het fietsen. In Frankrijk is dit verplicht.

Deel onze tips

Op het gebied van kinderogen heerst vooral nog veel onwetendheid. Het dragen van een zonnebril is lang niet standaard voor iedere peuter en veel ouders zijn zich niet bewust van het effect van schermgebruik op kinderogen. Hoe iedere ouder omgaat met deze informatie, is hun eigen afweging. Maar dan moeten ze wel eerst zijn geïnformeerd over de kwetsbaarheid van kinderogen. Hierbij kan een rol weggelegd zijn voor opticiens.
Deel onze tips voor gezonde kinderogen met je klanten via social media, je website of drukwerk en help mee aan het gezond houden van kinderogen! Je kunt onze infographic downloaden onderaan deze blog en vrij verspreiden en afdrukken.

 • Beperk schermgebruik.
  Veel tijd achter schermen doorbrengen, vergroot de kans op myopie. Bij beeldschermgebruik kijken kinderen kijken veel dichtbij en weinig ver af. Om minder te hoeven accommoderen (inspannen van de oogspieren), groeit de oogbol langer. Hierdoor worden beelden in de verte juist onscherper.
  Hoge myopie (sterke bijziendheid, minimaal -6) verhoogt de kans op een oogziekte op latere leeftijd. Eén op de drie kinderen met een sterke minbril wordt later ernstig slechtziend door een oogziekte (Bron: Oogfonds). Beperk teveel dichtbij kijken met de 20-2-20 regel voor kinderen: na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 2 minuten nemen waarbij je minstens 20 meter ver kijkt.

De 20-2-20 regel voor kinderen: na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 2 minuten nemen waarbij je minstens 20 meter ver kijkt.

 • Veel buitenspelen!
  Bij buitenspelen kijkt een kind afwisselend ver weg en dichtbij waardoor het oog blijft accommoderen. Geadviseerd wordt om kinderen minimaal 2 uur per dag buiten te laten zijn. Hieronder valt ook lopen/fietsen naar school en pauze op het schoolplein.

 • Bescherming tegen UV stralen.
  Kinderogen zijn bijzonder gevoelig voor UV-straling doordat ze minder pigment bevatten dan ogen van volwassenen. Teveel zonlicht kan zelfs leiden tot permanente schade aan kinderogen! Bescherm kinderogen daarom met een goede zonnebril en/of een hoed met brede rand. Een goede zonnebril heeft beschermingscategorie 3, 100% UV bescherming en een goede pasvorm. Bovendien is een goede kinderzonnebril vrij van giftige stoffen, BPA en andere weekmakers.

 • Een sterke en veilige bril.
  Kinderen moeten lekker kunnen spelen, ook met hun bril op. Kies een sterke en flexibele bril uit die geschikt is om mee te stoeien, rennen en springen. Of kies een extra sportbril voor naast de gewone bril. Deze brillen kunnen tegen een stootje.

Download de infographic in PDF of hieronder in jpg: 

<< naar 'Blogs' overzicht

Top