De groothandel voor de opticien Gratis verzending Contact: 050 551 5200 / WhatsApp: 06 38 68 28 82 / info@optiplus.nl

Menu

6 op de 10 festivalbezoekers last van gehoor: vergeet je oordoppen niet!

180404_Alpine_Banners_1088x350_Festival_NL.jpgvrijdag 11 mei 2018 17:13

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft weleens gehoorklachten na een festival of concert, zo blijkt uit onderzoek van Alpine Hearing Protection*. Een piep in je oren: dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van je festivalbezoekje. Daarom helpen we in dit blogbericht een aantal grote onjuistheden rondom harde muziek en gehoorbescherming de wereld uit. Dan heb je dit festivalseizoen ècht geen smoesjes meer om je oordoppen thuis te laten!

‘Het muziekvolume is in Nederland tijdens festivals en concerten veilig’

Veel festivalbezoekers (maar liefst 1 op de 5) zijn in de veronderstelling dat het geluid tijdens muziekevenementen niet hard genoeg is om schadelijk te kunnen zijn. In Nederland zijn inderdaad afspraken gemaakt om het volume tijdens concerten en festivals binnen de perken te houden, maar dat betekent niet dat je je oren niet hoeft te beschermen. Het geluidsniveau mag tijdens een muziekevenement maximaal 103 decibel zijn. Hierin kun je al binnen enkele minuten gehoorschade oplopen.

‘Het voorkomen van gehoorschade is de verantwoordelijkheid van de festivalorganisatie’

Veel mensen vinden dat het beschermen van hun gehoor tijdens een avondje uit de verantwoordelijkheid is van de festival- of concertorganisator. Alpine Hearing Protection vroeg een expert uit het Nederlandse nachtleven om zijn mening. “Er zijn natuurlijk bepaalde afspraken gemaakt die het risico op gehoorschade moeten verminderen, maar het is naïef om als bezoeker maar blindelings te vertrouwen op bepaalde richtlijnen die zijn opgesteld. Neem je eigen verantwoordelijkheid en bescherm jezelf”, aldus Amsterdamse nachtburgemeester Shamiro van der Geld. Ook bij Jan van der Borden, KNO-arts bij het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam, kun je voor dit argument om geen gehoorbescherming te dragen geen bijval verwachten: “Het omlaag brengen van het aantal decibels tijdens muziekevenementen is in mijn optiek niet de manier om het aantal gevallen met gehoorschade terug te dringen. Vergelijk het maar met de discussies rondom de gezondheidsrisico’s van roken. Het verbieden hiervan blijkt vaak ook geen oplossing te zijn. Men moet gewoon heel goed op de hoogte zijn van de schade die hard geluid kan aanrichten. En wat je kunt doen om dit te voorkomen.”

‘Met oordoppen kun je niet ècht genieten ’

Festivalbezoekers (92 procent) zijn het bijna unaniem eens over de beste oplossing om gehoorschade te voorkomen: draag oordoppen! In de praktijk gebeurt dit nog te weinig, want maar liefst 60 procent draagt nooit oordoppen. Uit het onderzoek van Alpine kwamen drie opvallende misvattingen over gehoorbescherming naar voren, die deze tegenstrijdige uitkomsten kunnen verklaren. Zo wordt gedacht dat het draagcomfort van muziekoordoppen onvoldoende is (35 procent), gaven respondenten aan bang te zijn met oordoppen geen gesprekken te kunnen voeren (20 procent) en niet meer te kunnen genieten van de muziek (19 procent). Laat de hedendaagse filteroordop nou net met al deze ongemakken afrekenen! Met ouderwetse schuimoordoppen beleef je inderdaad weinig plezier aan een concert of festival, maar met oordoppen met een muziekfilter is dit een heel ander verhaal. Hiermee ben je goed beschermd, blijft de muziekkwaliteit gewaarborgd en zijn gesprekken prima hoorbaar. Dankzij het thermoplastische materiaal dat Alpine heeft ontwikkeld, is het comfort optimaal en kun je ze de hele dag dragen.

Bekijk hier alle Alpine gehoorbescherming > 

« Terug

Top