De groothandel voor de opticien Gratis verzending Contact: 050 551 5200 / WhatsApp: 06 38 68 28 82 / info@optiplus.nl

Menu

Kids&ogen blog #2: zo beleven kinderen kleur!

kids&ogen deel 2.pngvrijdag 12 mei 2017 11:16

1.  De ontwikkeling van waarneming begint al in de baarmoeder 

In de buik van de moeder kan een baby al licht en donker onderscheiden. Vanaf 4 weken na de geboorte begint de echte kleurwaarneming, dat start met de kleur rood. Een week later kan hij groen en geel onderscheiden en vervolgens blauw. 

Social media tip: deel deze blog op je website en verwijs er naar via Facebook! Download hier de Facebook afbeelding voor consumenten en gebruik deze op Facebook met link naar het hele artikel op je website (de afb. is voor in een link, voor overige formaten op Facebook, stuur ons een berichtje).
 

2. Pas als tiener zien kinderen kleuren net zo goed als volwassenen  

Met 3 maanden oud zijn de kegeltjes in het oog goed ontwikkeld en kan een baby net zo veel kleuren zien als volwassenen. Wel hebben kinderen nog lange tijd meer contrast nodig om kleuren helder te kunnen waarnemen, pas in de tienerjaren kunnen ze zachte kleuren net zo onderscheiden als volwassenen 

3. Baby's kunnen vanaf 4 maanden een lievelingskleur hebben 

Anna Franklin, een Britse psycholoog liet 250 baby's steeds 2 kleuren zien op een monitor, hierbij filmde ze hun gezichten. Ze hield vervolgens bij naar welke kleur kinderen het eerste en naar welke kleuren ze het langste keken. Favoriet waren: violet, rood, oranje en blauw, minst favoriet was bruin.  

Dr Nicola Pitchford en haar collega Prof Kathy Mullen uit Canada keken ook naar de voorkeuren van jonge kinderen voor bepaalde kleuren. In hun werk kwam naar voren dat peuters als eerste de namen leren van de kleuren die ze het mooist vinden. "These tend to be the ones they like the most. Whereas the colours brown and greywhich children tend to like the least, are typically the last ones that they learn to name." 

4. Er zijn geen culturele verschillen tussen kinderen bij kleurwaarneming 

Dr. Nicola Pitchford en haar collega hebben ook onderzocht of kleurvoorkeur cultureel bepaald is. Daarvoor hebben ze 24 Engelse en 24 Chinese kinderen tussen de 3-5 jaar onderzocht op kleurvoorkeuren. Kinderen van beide culturen lieten dezelfde kleurvoorkeuren zien. Volgens dr. Pitchword is er wellicht een evolutionaire reden waarom bruin en grijs minder aantrekkelijk zijn: "Brown might mean dirtand a grey rather than a rosy face suggests sickness, for example." 

5. Bij kinderen bestaat een sterk verband tussen emotie en kleur 

De kinder- en jeugdpsychologen Mark Meerum Terwogt en Jan B. Hoeksma van de Vrije Universiteit in Amsterdam deden in 2001 een onderzoek waarmee ze wilden aantonen dat kleur en emotie bij kinderen met elkaar verbonden zijn. Daarvoor vergeleken ze het verband tussen kleuren en emoties bij 3 leeftijdsgroepen. Dit deden ze door kinderen rangschikkingen te laten maken van de kleuren blauw, rood, geel, groen, wit en zwart en de emoties blijheid, verrassing, boosheid, angst, afkeer en verdriet 
Een van de conclusies was dat bij kinderen een sterk verband bestaat tussen emotie en kleur en dat dit bij volwassenen veel minder is. De samenhang tussen kleur en emotie is bij volwassenen veel meer gebaseerd op culturele associaties 
Verdere conclusies:  

  • De combinatie kleur en emotie is vooral bij kinderen tot en met 7 jaar heel sterk, later wordt dit minder. In deze groep is de kleur blauw sterk verbonden met blijdschap. 

  • Bij volwassenen is blijdschap vooral verbonden met de kleuren groen en geel.  

  • In tegenstelling tot volwassenen staat voor kinderen tot en met 7 jaar de kleur wit voor de emotie angst (bij volwassenen is dit zwart). 

  • Zwart is voor volwassenen ook de kleur voor verdriet, voor kinderen is dit ook wit.  

  • Voor kinderen is de minst favoriete emotie boosheid, bij volwassenen is dit angst.   

Lees ook: blog #1: waarom kinderzonnebrillen bij de opticien

Bekijk onze kleurrijke kinderzonnebrillen!

 

« Terug

Top