De groothandel voor de opticien Gratis verzending Contact: 050 551 5200 / WhatsApp: 06 38 68 28 82 / info@optiplus.nl

Menu

Wat is UV straling en wat doet het met je ogen?

Visual kids zonnebrillen.jpgdonderdag 02 februari 2017 17:18

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) schat dat 20 procent van alle gevallen van staar veroorzaakt wordt door overmatige blootstelling aan UV-straling. Maar wat is UV eigenlijk en waarom kan het staar veroorzaken?  

Wat is UV-straling en waarom zien we het niet?

Ultraviolet is een elektromagnetische straling van de zon dat net buiten het waarneembare van mensen ligt. In het menselijk oog zitten filters die kortgolvige straling zoals violet licht tegenhouden. Daarnaast liggen de receptoren in je oog voor violet buiten de gele vlek waardoor violet licht niet kan worden waargenomen in het blikveld waar je maximale beeldscherpte hebt.  

De golflengte van UV-straling ligt tussen 1 en 400 nanometer. De volgende soorten UV zijn te onderscheiden:  

  • UV A is ultraviolette straling met een golflengte tussen ca. 315 en 400 nm (lange golven). UV A vormt 98,7% van de uv-straling die het aardoppervlak bereikt. Gaat door glas en kleding en veroorzaakt huidveroudering en melanomen 

  • UV B heeft een golflengte tussen 280 en 315 nm. UV B vormt 1,3% van de uv-straling die het aardoppervlak bereikt. Zet zuurstof om in ozon, veroorzaakt zonnebrand en bruin worden van de huid. Gaat niet door gewoon glas, veroorzaakt andere vormen van huidkanker. Deze golflengte is het beste voor het vormen van vitamine D via de huid. 

  • UV C heeft een golflengte tussen 100 en 280 nm (korte golven, wordt volledig tegengehouden door de atmosfeer). 

Waarom veroorzaakt UV-straling schade?

UV licht is energierijker dan zichtbaar licht doordat het een kortere golflengte heeft. Het kan daardoor chemische reacties in gang zetten in organismen en schade veroorzaken. De lichtgevoelige cellen in het netvlies van je oog zijn gevoelig voor UV-straling maar je ooglens laat het niet door. Hierdoor wordt het netvlies beschermd tegen het schadelijke UV licht. Echter, de ooglens zelf ontwikkelt staar na langdurige bestraling met UV-stralingSchade aan je ogen door UV-straling merk je dus niet meteen, maar pas op latere leeftijd.  

Hoe bescherm je je tegen UV-straling?

De UV-straling is het hoogst in de zomer, tussen 12 en 15 (met een piek rond 13:30). De UV-straling is dan ongeveer 10 keer zo sterk als in de winter. De temperatuur maakt niet uit voor de hoeveelheid straling. Wel of het bewolkt is en hoeveel stof, ozon en vocht er in de lucht zit. Bescherm in de zomer dus altijd je ogen met een zonnebril, een hoed of pet beschermt niet tegen weerkaatsingen. Ook in de winter kan de UV-straling erg sterk zijn, bijvoorbeeld op grote hoogte of als er sneeuw ligt waardoor de UV-straling wordt weerkaatst. Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen voor UV-stralingHun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Een goede zonnebril is voor hen dus extra belangrijkEen goede zonnebril heeft categorie 3, biedt 100% UV bescherming en heeft een goede pasvorm. Bestel voor je klanten gratis de folder met tips voor gezonde ogen van het Oogfonds!  

« Terug

Top