De groothandel voor de opticien Gratis verzending Contact: 050 551 5200 / WhatsApp: 06 38 68 28 82 / info@optiplus.nl

Menu

Welke sportbril voor welke sport?

Afb. Sport.jpg12-01

Of je nu hardloopt, zwemt, fietst, golft, voetbalt, zeilt of honkbalteen sportbril is steeds gewoner om te dragen tijdens het sporten. Als opticien heb je de keuze uit ontzettend veel leveranciers die allemaal weer een breed aanbod hebben van sportbrillen. Hoe duur of goedkoop, standaard of bijzonder je het ook wilt. Maar hoe geef je je klant een advies op maat? Iedere sportbril moet  natuurlijk comfortabel, lichtgewicht en sterk zijn. En natuurlijk wil je klant er ook nog een beetje leuk uitzien tijdens het sporten. Of in elk geval niet eruit zien als een sportieveling uit de jaren 50 met een metalen montuurtje met krulveren. 

Hieronder staat in het kort per sport waar je aan kunt denken bij het kiezen van een sportbril.   

Wielrennen en fietsen 

Een lichtgewicht sportzonnebril met wisselglazen is fijn tijdens het wielrennen of fietsen. Oranje en gele glazen geven een goed contrast op de weg. Het is handig om voor fietsen een montuur te kiezen zonder onderrand zodat het zicht op de weg optimaal blijft. En niets zo vervelend als vliegjes, stof en wind in je ogen tijdens het fietsen. De bril en lenzen moeten dus optimaal aansluiten op het gezicht.   

Hardlopen  

Een bril die op je neus heen en weer hopt tijdens het hardlopen. Super irritant! Zorg er dus voor dat de bril bijzonder stevig zit en zorgt voor extra grip bij de veren en neusbrug (bijvoorbeeld door rubber onderdelen). Daarnaast is hardlopen in de felle zon of schemering en langs water erg vermoeiend voor je ogen. Gepolariseerde glazen zorgen voor een rustig beeld op de weg.   

Golf 

Bij golfen is het fijn als je sportbril halfomrand is, zo zie je de golfbaan optimaal. Stem de lenzen af op de weersomstandigheden waarin je graag golft. Kies voor zonnige dagen een donkere lens met rood of bruin voor het goed waarnemen van contrasten. Als je ook bij slechter weer wilt golfen, kies dan voor een gele, oranje of meekleurende lens met spiegelende coating.  

Watersport  

Al bij een beetje zonlicht heb je last van reflectie op het water. Gepolariseerde glazen zorgen voor een ontspannen blik door het wegfilteren van de weerkaatsingenVerder is het belangrijk dat de lenzen van de sportbril een maximale bescherming bieden tegen UV straling en is het noodzakelijk dat ze categorie 3 of 4 hebben. Een drijvende bril of drijvende brilkoordjes zijn natuurlijk ook handig voor als je bril te water gaat!   

Wintersport 

Ook bij wintersport heb je last van hinderlijke reflecties. Door weerkaatsingen op de sneeuw zie je al snel bijna niets meer. En als het bewolkt is lijken sneeuw en lucht allemaal dezelfde kleur. Je hebt dus lenzen nodig die het contrast versterken en bovendien optimaal tegen UV beschermen (dit is vaak intenser op grote hoogte). Je hebt de keuze tussen goggles (brede skibril met één brede lens) en wintersportbrillen (minder bescherming dan goggles maar zitten lekkerder en zijn lichter).  

Zwemmen 

Als je alleen binnen zwemt, dan kun je een zwembril met gewone transparante of licht gekleurde glazen kiezen. Een gekleurde lens met polarisatie is fijn voor als je vooral buiten zwemt. 

Balsporten  

Als je aan balsport doet, dan ben je veel in beweging. Bij sommige balsporten kom je ook nog wel eens in botsing met de overige spelers. Bij deze sporten is het dus bijzonder van belang dat je bril stevig is en super goed aansluit op je gezicht. Als je veel buiten sport, is een sportbril met een hoge UV bescherming aan te raden. Polarisatie wordt weer afgeraden, daar komen bij contactsporten te snel krassen op.  

« Terug

Top